Kādi ir stieņi nažu asināšanai

Satura rādītājs:

Kādi ir stieņi nažu asināšanai
Kādi ir stieņi nažu asināšanai

Video: Kādi ir stieņi nažu asināšanai

Video: Kādi ir stieņi nažu asināšanai
Video: How do honing rods work? 2024, Aprīlis
Anonim
nažu asināmie
nažu asināmie

Tagad ir pastiprināta interese par nažiem, un rūpniecība un tirdzniecība piedzīvo īstu "nažu bumu". Rezultātā nažu asināšanas stieņi ir ne mazāk interesanti. Turklāt tiem ir vairāki veidi: tie tiek ražoti un izmantoti dažādos veidos. Šis raksts ir paredzēts, lai atbildētu uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par to, kas ir asināšanas stieņi un kā tie atšķiras.

Stieņu veidi

Līdzās laika gaitā pārbaudītajiem slīpēšanas akmeņiem tagad ir izplatīti visu veidu mākslīgie slīpmašīnas. Kopumā tos var iedalīt četros veidos: dabīgā, dimanta, keramikas un mākslīgā. Apskatīsim katru no tiem atsevišķi.

Dabīgie nažu asināmie

Slavenākie no dabīgajiem akmeņiem ir "Arkanzasas akmens" (novakulīts) un japāņu ūdens akmens. Gan tā, gan pārējā mūsdienu industrija ir iemācījusies darīt mākslīgi, tāpēc par dabīgām tās var saukt tikai ar zināmu izstiepumu. Tomēr patražoti rūpnieciski, šie stieņi ir ļoti dārgi, un darbs ar tiem prasa īpašu pacietību un prasmes. Tā, piemēram, ūdens akmens pirms darba ir ilgstoši jāmērcē, un asināšanas procesā tas pastāvīgi jāieeļļo un jānomazgā no virsmas metāla putekļi. Turklāt šie stieņi ātri un nevienmērīgi sasmalcina, un tos ir grūti atjaunot. Tikmēr tie nodrošina visaugstāko asināšanas kvalitāti un tāpēc ir populāri profesionāļu vidū. Iesācējam šādus akmeņus diez vai vajadzētu pirkt vai lietot.

asināšanas stieņi
asināšanas stieņi

Dimanta akmeņi nažu asināšanai

Šis ir ļoti populārs bāra veids. Viņiem ir daudz priekšrocību un praktiski nav trūkumu. Pieejami dažādos izmēros un putraimi, tos ir viegli atrast tirgū. Dimanta asmeņi nažu asināšanai ir lēti, nodilumizturīgi un ļoti efektīvi. Tiesa, jāpatur prātā, ka metāla apstrādes augstā efektivitāte prasa zināmu piesardzību, jo ar dimanta stieni ir viegli sabojāt asmens malu. Šāds akmens, iespējams, ir labākā izvēle iesācēju meistaram. Īpaši labus rezultātus var sasniegt, izmantojot dimanta akmeni kopā ar keramiku (apdarei).

Keramiskie nažu asināmie

Keramiskie akmeņi ir modernākais mūsdienās izmantotais asināmo akmeņu veids. Tie ir izgatavoti no īpaša keramikas pulvera un apvieno dabisko un dimanta akmeņu priekšrocības. To izmantošana ļauj sasniegt tikpat augstas kvalitātes asināšanu kā dabīgajiem akmeņiem, bet tajā pašā laikā"keramika" praktiski nenolietojas un nemaina formu.

dimanta akmeņi nažu asināšanai
dimanta akmeņi nažu asināšanai

Tomēr keramikas stieņiem ir nopietns trūkums. Asināšana ar to palīdzību ir ārkārtīgi lēna un laikietilpīga, tāpēc tos galvenokārt izmanto apdarei pēc asināšanas ar citiem akmeņiem, piemēram, dimantu.

Abrazīvie mākslīgie akmeņi

Tas parasti ir alumīnija oksīds vai dažādi karbīdi mīkstās saistvielās. Šie nažu asināšanas stieņi ir zināmi visiem kopš padomju laikiem un nav jāiepazīstina. Tie labi uztver metālu, taču ātri nolietojas un nav piemēroti filigrānai asināšanai, taču ir ārkārtīgi lēti un pieejami.

Ieteicams: